Svačiny pro děti
Autor: Mgr. Nikola Hanyšová
Podle mnoha studií mají nejen kvalitní snídaně, které byste taktéž jednoznačně neměli vynechávat, ale i svačiny velký význam. A to jak pro nastavení vhodných stravovacích návyků do budoucnosti, tak i pro doplnění nutričních nároků, které školní režim na dítě klade. Tyto studie dokazují, že děti, které nevynechávají snídaně a současně doplňují svůj školní režim svačinou, jsou pochopitelně méně unavené, ale především koncentrovanější během vyučování, mají rychlejší reakce, lepší postřeh, paměť a v některých studiích se dokonce zmiňují i lepší výsledky při rozluštění náročnějších matematických či logických úloh. Zkrátka a dobře, naše tělo včetně mozku jako zdroj energie využívá primárně sacharidy, pakliže v jídelníčku chybí, nemůžeme očekávat ohromující výsledky. Sacharidy pochopitelně nejsou jedinou žádoucí složkou zdravé svačiny, chybět by neměly ani ostatní makro, ale i mikroživiny.
Makroživiny (tedy sacharidy, bílkoviny a tuky) by měly být obsaženy u svačin dětí v tomto energetickém poměru:
10-15 % bílkoviny, 55-60 % sacharidy a 30 % tuky.
Dopolední i odpolední svačina, by stejně tak jako u dospělých, měla představovat cca 10-15 % energie z celkového denního energetického příjmu. Přesné množství energie je závislé na mnoha faktorech, avšak obecně lze vypočítat z hmotnosti a věku dítěte, kdy důležitý pro výpočet je i celkový energetický výdej dítěte, denní režim a v neposlední řadě zdravotní stav dítěte.
V každém věku dítěte je vhodné zařadit do jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny, k dopolední i odpolední svačině tedy přidáváme porci ovoce či zeleniny. Má-li Vaše dítě sklon k nadváze a nečeká ho odpoledne fyzicky náročná aktivita, pak je vhodné volit ovoce spíše ke snídani a k dopolední svačině a k odpolední svačině vybírat zeleninu či například zeleninovou polévku, pomazánku nebo salát. Zapomínat byste neměli také na mléčné výrobky a sýry, které dodají potřebný vápník a bílkoviny, zdroje kvalitních tuků (např. ořechy, ořechová másla, rybí pomazánka, avokádo apod.) a vhodný zdroj polysacharidů (např. kvalitní pečivo, vločky apod.).
Není úplně snadný úkol připravit svačinu, která bude plně vyhovovat nutričním nárokům Vašeho dítěte, zároveň bude snadno a rychle připravitelná a v neposlední řadě bude chutnat, abyste nemuseli podle neidentifikovatelného zápachu lovit ze dna tašky v již dosti pokročilém stavu zbytky banánu, jablek či zelenající se rohlík s čímsi, co původně měla být lahodná pomazánka. Samozřejmě i s tisícero tipy na ty nejúžasnější dobroty se pravděpodobně, alespoň jedenkrát setkáte s touto nelichotivou situací, kdy Vaše dítko zkrátka zapomnělo, že by se mohlo nasvačit.
Naším úkolem je však tento boj nevzdat a alespoň se pokusit vymyslet originální svačiny, na které se vaše děti budou skutečně těšit. Možná s přibývajícím věkem to bude jedna z mála věcí, na kterou se budou do školy těšit, i když moc všem přeji, aby tomu tak nebylo a vaše děti chodily do školy s radostí a úsměvem.
Při přípravě svačin vždy myslete na tato základní pravidla:
- Čerstvost a zdravotní nezávadnost
- Výše zmíněné nutriční doporučení
- Pestrost, hravost – svačina by měla vzbudit zájem
- Snadný transport a trvanlivost – měla by být v šikovné krabičce, nádobě, která dobře těsní a nebude hrozit například vylití do aktovky.
TIP: Zkuste připravovat svačinky spolu s dětmi, tato spolupráce je později může motivovat k větší chuti ji sníst. Nám se osvědčilo i tu a tam dát do svačinky vzkaz na papírku ???? Například: Usměj se. Mám Tě ráda. Ať máš krásný den...Tyto vzkazy povzbudí zvědavost a zájem o svačiny.
A zde několik konkrétních tipů (porci uzpůsobte věku a potřebám vašeho dítěte):
Avokádovo-banánový krém s jogurtem
Ingredience
Avokádo | 40 g |
Bílý selský jogurt | 120 g |
Banán | 50 g |
Postup
Zralé avokádo vyloupněte, dejte do hlubší nádoby, přidejte banán, jogurt a rozmixujte. Banán jogurt krásně osladí, avokádo dodá krémovou konzistenci. Budete překvapeni výslednou chutí. Mají-li vaše děti rády a nemají-li alergii, můžete přidat i například špetku skořice či jindy zase lžičku hořkého kakaa, čímž vznikne kakaový dezert.
Tvarohový dezert s borůvkami
Ingredience
Tvaroh polotučný | 50 g |
Hořké kakao | 10 g |
Med | 5 g |
Borůvky | 30 g |
Postup
Umixujte tvaroh s kakaem a medem do hladké, krémové konzistence. Ozdobte borůvkami a dejte do svačinové krabičky.
Celozrnné krekry s cottage sýrem, okurkové špalíčky
Ingredience
Celozrnné krekry | 30 g |
Cottage bílý | 50 g |
Bazalka | 3 lístky |
Okurka salátová | 100 g |
Postup
Smíchejte cottage s oblíbenými bylinkami (některým dětem nechutná příliš výrazná chuť, tedy klidně vynechte), ideální pokud dáte dip z cottage sýra zvlášť do malé mističky a krekry zvlášť, aby se nerozmáčely. Navíc děti bude bavit namáčet krekry do pomazánky. K tomu přidejte čerstvou zeleninu, ideálně nakrájenou na špalíčky, aby případně mohlo namáčet i zeleninu. Vhodná je například mrkev, okurka, můžete udělat i den předem zeleninové hranolky (např. proužky batátu, pečené mrkve, chřest apod.)
Tortilla s tuňákovým krémem a kukuřicí
Ingredience
Tortilla | 30 g |
Lučina (lze i s hutnějším bílým jogurtem) | 30 g |
Tuňák ve vlastní šťávě | 20 g |
Kukuřice | 20 g |
Mix čerstvé zeleniny | 50 g |
Semínka, př. dýňová | 5 g |
Postup
Utřete lučinu či jiný krémový sýr spolu s tuňákem, případně lze i umixovat do hladké pěny. Pozn. krémový sýr (př. lučina, žervé, philadelpia, nikoli tavené sýry – můžete udělat i svůj vlastní z jogurtu, který jen necháte vykapat přes noc položením na kusu látky v cedníku). Tortillu namažte pomazánkou z tuňáka, posypete kukuřicí či například rajčátky, polníčkem a tortillu zabalte. Poté nakrájejte na proužky. Využít můžete chytře řešených mističek, tak aby to pro děti bylo co nejpohodlnější.
Špízy z cherry rajčat a mozzarelly, čočkové krekry
Ingredience
Cherry rajčátka | 50 g |
Mozzarella mini kuličky | 50 g |
Minirolky Racio čočkové | 5 g (2 ks) |
Postup
Cherry rajčátka a mozzarella kuličky napichujte na špejli. Podávejte s čočkovými krekry.
Fresh smoothie
Ingredience
Banán | 100 g |
Jahody | 30 g |
Pomeranč | 50 g |
Chia semínka | 5 g |
Jogurt bílý | 120 g |
Postup
V mixéru (či pomocí tyčového mixeru v hluboké nádobě) rozmixujte všechno ovoce spolu s jogurtem, přidejte případně potřebné množství vody, nakonec vsypte kávovou lžičku chia semínek a přelijte do lahvičky.
Případně v zimních měsících můžete použít mražené ovoce.
Mix čerstvého ovoce, kostičky sýra
Ingredience
Tvrdý sýr typu Eidam 30% | 30 g |
Mix čerstvého ovoce (borůvky, maliny, ostružiny, hroznové víno apod.) | 100 g |
Postup
Ovoce je-li potřeba nakrájejte, není-li potřeba, pouze nasypte do mističky. Z plátkového sýra vykrojte tvary pomocí vykrajovátek nebo nakrájejte na kostičky. Zbývající odkrojený sýr můžete použít na následující den na svačinku na například chléb s pomazánkou a ozdobit tímto plátkem sýra.
Vaječno-zeleninový muffin
Ingredience
vejce | 1 ks |
Strouhaná mrkev či jiná zelenina | |
Tvrdý sýr strouhaný | 15 g |
Postup
Vejce rozmícháme, přidáme špetku oblíbených bylinek, smícháme se strouhanou mrkví a dáme péct v silikonové mističce na muffiny při 170 ° C, dokud se nevytvoří krusta na povrchu. Podávejte s čerstvou zeleninou.
Krůtí minihamburger
Ingredience
Krůtí prsa (namelete doma) | 160 g |
Celozrnná minihoustička | 160 g |
Čerstvá zelenina (plátky rajčat, okurky) | 50 g |
Postup
Krůtí prsa nasekáte nebo namelete pomocí robota, mlýnku. Z masa uděláte placičku (není potřeba přidávat vejce, ani strouhanku). Orestujte na nepřilnavé pánvi či upečte placičky na pečícím papíru. Nakonec ozdobíte bylinkami, podávejte s pečivem nebo jakoukoliv přílohou (rýže, brambory). Maso můžete ochutit i bylinkami, čerstvými nebo sušenými.
Směs sušených plodů s jogurtem
Ingredience
Sušené ovoce bez přidaného cukru | 30 g |
Bílý jogurt selský | 100 g |
Postup
Smíchejte jogurt se sušeným ovocem.
Sýrová roláda s žervé a polníčkem
Ingredience
- Cherry rajčátka 100 g
- Eidam 30% 150 g
- Polníček 50 g
- Žervé 100 g
Postup
Sýr necháme v troubě na pečicím papíře roztavit na tvárnou hmotu (pečeme při 180 stupních několik minut), kterou poté válečkem roztáhneme na "placku". Potřeme vrstvou žervé, naplníme polníčkem, srolujeme a dáme ztuhnout do lednice na cca 30-60 minut. Poté rozkrájíme na kolečka a doplníme cherry rajčátky.
Pozn.: Velikost porce upravte úměrně věku a individuálním potřebám dítěte. Zařadit můžete cca od 10. měsíce.
Nutriční hodnoty na 1 porci:
550 kJ, 3 g sacharidů, 10 g bílkovin, 9 g tuků, 0,6 g vlákniny, 2 g cukrů, 5,8 g nasycených mastných kyselin, 0,6 g soli.