Patero rad pro rodiče: Jak se vypořádat s dětskou obezitou

Boj s dětskou obezitou či s kily navíc není boj samotného dítěte, ale celé rodiny. Pokud doufáte, že vaše dítě z nadváhy samo jen tak vyroste, musíme vás vyvést z omylu. U shazování kil u dětí hrají rodiče mnohem větší roli, než si častokrát vůbec uvědomují. Přinášíme vám proto pět tipů, jak u dětí postupovat, když se potýkají s kily navíc.

 

1. Buďte dítěti vzorem při vytváření stravovacích a pohybových návyků 

Největší vliv na stravování dítěte mají vaše vlastní jídelní návyky a váš postoj k jídlu a pohybu. Terapie dětí s kily navíc je tedy ve vašich rukách. Pokud máte nadváhu nebo obezitu, vezměte to jako příležitost. Když pomůžete sobě, pomůžete tím i dítěti. 

Ve vztahu k životnímu stylu se uplatňuje sociální učení a nápodoba. Dítě si spojuje chování rodičů s určitým jídlem, které je podáváno. Vnímá jak kladné podněty (to jsem si pochutnal), tak záporné (např. výrok otce: nejsem králík, abych jedl zeleninu). 

Pokud se vás kila navíc netýkají, jste štíhlí, tak vás často nadváha či obezita dítěte velmi zlobí. Kila navíc jsou stěžejním tématem komunikace a kazí to vzájemné vztahy. To je pro dítě traumatizující, protože se pak necítí nikým přijímáno.

Při nadměrném tlaku na význam tvaru postavy a množství kilogramů dítěte vzrůstá nebezpečí vzniku poruch příjmu potravy.

Je důležité řešit v klidu i náročné situace, jako je pobyt dítěte u rozvedeného rodiče či návštěvy milujících babiček apod. Ať jsou mezi vámi a vaším bývalým partnerem vztahy jakékoliv, seznamte druhého rodiče s novým životním stylem. Babičky učte vyjadřovat dětem lásku jiným způsobem než sladkostmi.  

Ve vztahu k pohybu je třeba děti vést opět vlastním příkladem k minimalizování sedavé činnosti, k zvyšování rutinního pohybu, spontánního si hraní a aktivnímu pohybu. Nemějte neustále puštěnou televizi jako kulisu, neboť vždy se najde něco, co vás alespoň trochu zajímá, a začnete pořad sledovat. Když se budete dívat na televizi cíleně a budete sledovat jenom to, co vás zajímá, překvapí vás, kolik času zbyde na pohybovou aktivitu, kterou můžete vykonávat společně s dítětem.

V kurzu hubnutí pro děti a rodiče trénujeme s dětmi asertivní odmítání potravin a pokrmů, které nechtějí v rámci nového životního stylu konzumovat. Výpis kurzů včetně detailnějších informací naleznete zde


2. Zvyšte pestrost jídelníčku

Pokud často připravujete stále stejné pokrmy (špagety s rajčatovou omáčkou nebo kečupem, pizzu, smažený řízek, chléb s párkem, se šunkou apod.), ať už z pohodlnosti, že nemusíte vymýšlet nic nového, nebo kvůli jistotě, že to dětem chutná a že to snědí, dítě si zvykne, že takto vypadá normální jídlo a následně odmítá vše nové.

Je třeba postupně rozšiřovat sortiment potravin, které budou součástí oblíbeného jídelníčku vašich dětí. Osvědčuje se přidávat nové potraviny do známého pokrmu – např. do hamburgeru nebo karbanátku přidat i nastrouhanou zeleninu. Nebo známá jídla připravit trošku jinak a místo klasických smažených hranolek udělat hranolky v troubě a vedle brambor přidat i hranolky ze zeleniny apod. Dále je vhodné dětem  připravovat barevné pokrmy díky přidání např. špenátu či řepy. Atraktivní jsou i švédské stoly – dejte do misek pomazánky, špalíčky zeleniny a udělejte spirálovačem ze zeleniny různé tvary. Děti někdy preferují zeleninovou oblohu než zeleninový salát.

Nápady na hravé servírování a nutričně vyvážené recepty najdete zde. 


3. Stolujte společně

Snažte se dostat děti z jejich pokojů ke společnému stolování. Společné stolování nabízí příležitost k interakci, sdílení zážitků z celého dne a plánování volnočasových aktivit. To může pomoci udržet pozitivní vztah k jídlu a zvýšit pocit pospolitosti mezi členy rodiny. Nedávejte dítěti pocit viny za konzumaci nevhodných potravin, neřešte u jídla nepříjemné věci jako špatné známky ve škole apod. 

Zároveň nepoužívejte jídlo jako výchovný prostředek – není vhodné jídlem trestat ani odměňovat. Dítě odměňujte spíše zážitky či splněním jeho přání než sladkostmi. Ani neodměňujte dítě za snědení neoblíbené potraviny tou oblíbenou. Dítě si na základě vlastních zkušeností a dle vzoru rodičů vytváří představu o  potravinách vhodných či nevhodných, chutných či nedobrých a získává ke konzumaci daných potravin pozitivní nebo negativní postoj. 


4. Jezte všímavě

Všímavé stravování celé rodiny je prvním, relativně jednoduchým krokem ke zlepšení jídelních návyků celé rodiny. Učte dítě poslouchat své tělo a trénujte všímavé jedení. Děti by neměly jíst automaticky při vykonávání nejrůznějších činností. Veďte je tedy k tomu, že když jí, tak ať při tom nedělají nic jinéhoVypněte proto televizi a dejte pryč všechny mobily. Věnujte se všichni plně jídlu, ptejte se dítěte, jaké má pokrm barvy, tvar, jak voní, jakou má chuť – tím mu pomůžete se více zpřítomnit a jíst všímavě. Uvědomte si, že dítě se vyvíjí ve skocích a je zcela přirozené, že tomu odpovídá i různá energetická potřeba. Také ve dnech, kdy srší děti elánem a jsou živé, toho snědí více než ve dnech klidu. Učte tedy děti už odmala vychutnávat si každé sousto a dejte tělu šanci registrovat pocit sytosti. Děti by se měly učit rozpoznat pocit hladu a nasycení. Většinou se ukazuje, že dítě si reguluje příjem potravy jen do dvou až tří let a pak už je více ovlivněno vnějšími a vnitřními podněty než hladem.

Pokud se dítě během dne bezmyšlenkovitě pouští do potraviny, která není pro hubnutí výhodná, veďte je k tomu, ať chvíli počká, než vloží potravinu do úst. Pak ať zhodnotí, zda má hlad, nebo jen chuť, a vědomě se rozhodne, zda opravdu vysoce kalorickou potravinu teď potřebuje. Veďte ho k uvědomění si, že pravidelná konzumace jídla navíc oproti plánu oddaluje jeho cíl zhubnout. Také pomáhá vybírat si kvalitnější potraviny, protože při všímavém jedení rodiče i děti zjistí, že jim potravina (např. nekvalitní uzenina či limonáda) leckdy ani nechutná.


5. Vydejte se společně na tvořivou laskavou cestu vedoucí k zdravému životnímu stylu.

Dejte dětem již nyní dárek v podobě vaší podpory, který zkvalitní jejich život a zároveň jim ho prodlouží. Podchytit obezitu u dětí je velmi důležité, protože dítě s kily navíc většinou bez vaší snahy z obezity nevyroste. Rodiče v to často doufají a nesnaží se nijak dítěti pomoci.  


Odborná rada nad zlato

Máte-li pocit, že už jste vyzkoušeli všechno možné a vaše dítě zdárně odolává všem pokusům o zdravější životosprávu, svěřte se do rukou odborníka. Společnost STOB nabízí unikátní skupinové kurzy zdravého životního stylu určené pro děti (od 8 do 13 let) i jejich rodiče. Kurzy probíhají naživo v Praze, Brně i online. V kurzech využíváme prověřenou metodiku STOBu uzpůsobenou potřebám dětí a celé rodiny.  

Ne nadarmo se říká, že sdílená starost je poloviční starost. Při setkání s ostatními rodiči zjistíte, že nejste jediní, kteří řeší kila navíc u svých potomků. Děti jsou zde vedeny zábavnou formou k postupné změně životního stylu, a navíc ve skupince vrstevníků, kde se mohou navzájem podpořit a motivovat. Dospělí mají možnost získat informace, jak podporovat děti při změně životního stylu a rozumném hubnutí, konzultovat výchovné záležitosti a sdílet společně své zkušenosti.  

>> Aktuálně vypsané kurzy zdravého životního stylu pro děti a rodiče najdete zde. <<