Nešvary dětských jídelníčků – poučme se z chyb! 1. díl

Čtvrtek 10. prosince
Výživa
Chceme-li zkvalitňovat stravovací návyky dítěte, je nutné nejprve zmapovat jejich výchozí stav. Na následujících řádcích se podíváme na nejčastější nešvary jídelníčků a zkusíme si zodpovědět, proč se vyskytují a naznačíme, jak se jim vyhnout a pomoci tak našim dětem ke zdravějšímu životnímu stylu.

Mgr. Jana Divoká

Nepravidelný jídelní režim

Nepravidelný jídelní režim je nejčastějším nešvarem dětských jídelníčků. Problémem jsou zejména jídla mimo jídelní režim (tedy 5-6 denními chody tvořenými snídaní, dopolední svačinou, obědem, odpolední svačinou a večeří eventuelně druhou večeří), nezřídka konzumovaná u televize, počítače či při jiné zábavě. Dítě se nají zmrzliny, sušenek, bonbónů, slaných krekrů nebo podobných potraviny a nesní porci běžného jídla. Nevhodné potraviny tak zaberou místo potravinám pro dětský jídelníček nezbytných. Není také vyloučeno, že dítě sní jak pochoutky, tak i poté velkou porci jídla běžného. Předškolní a školní děti často ráno nesnídají, školáci pak nenosí svačiny a spoléhají na automaty či školní bufety s nepříliš vhodnou nabídkou.
RADA: Jídelní režim dává dítěti, a nejen obéznímu, určitý řád a zajišťuje pravidelný příjem všech potřebných živin. Dejte dítěti na jídlo dostatek času. Mezi jídly by měly být pauzy dvě až tři hodiny. Ani štíhlé dítě se nepotřebuje dojídat sladkostmi a slanými pochoutkami. Učte se rozlišovat, zdali má dítě opravdu ještě hlad nebo se jedná o chuť, a tedy spojení jídla s umocněním pohody, řešením nudy a podobně. Usoudíte-li, že se nejedná o hlad, zkuste dát dítěti v první řadě napít. Hlad často maskuje pocit žízně. Odveďte pozornost dítěte od jídla k jiné činnosti. Pro případ, že by se nezdařilo jedno ani druhé je výhodné mít připravenu méně energeticky náročnou potravinu – talířek zeleniny, menší kus ovoce a podobně.

Nevyvážený příjem a výdej energie – zejména absence pohybové aktivity

Obecně panuje často mylný názor, že dítě může jíst co chce, protože se z obezity „vytáhne" nebo ji „vyběhá". Možná to platilo v dřívější době, ale právě nedostatek pohybové aktivity a zároveň nadměrný příjem energie je nejvýznamnějším současným činitelem při vzniku nadváhy či obezity. Děti nejsou od malička vedeny cíleně k různým pohybovým aktivitám a zvyšuje se časová dotace na sezení před obrazovkou televize či u počítače.
RADA: Rodina je bezesporu základem pro vytváření vztahu dítěte k pohybové aktivitě. Pohybovou aktivitou však nerozumíme jen vykonávání sportovních aktivit, ale i podporu rutinních činností, jako pomoc s běžnými domácími pracemi, venčení psa, pobyt venku s kamarády a samozřejmě i chůze. Lze například chodit do nebo ze školy, školky pěšky, s malými dětmi pak na pravidelné pěší procházky. Pocházky, pěší výlety a rekreační sporty je žádoucí zařadit i do běžného rodinného života. Pokud má dítě sklony k nadváze či obezitě, začněte situaci řešit včas – nečekejte na dobu, až „z toho vyroste".

Nedostatečný nebo nevhodně řešený pitný režim

Mnoho rodičů, s kterými se v praxi setkáváme, si naříká na špatný pitný režim dítěte. Děti pijí nedostatečně anebo zcela nevhodné nápoje. V jídelníčku se pak objevují sladké limonády, kolové a někdy dokonce energetické nápoje. U teenagerů se též zvyšuje konzumace alkoholu. Díky sladkým nápojům přijímají děti zbytečně moc energie, podporují kazivost zubů, a v neposlední řadě si zvykají na sladkou chuť, což vede ke konzumaci potravin čím dál tím sladších.
RADA: Příjem tekutin se liší v souvislosti s věkem a životním stylem dítěte event. teplotou okolí. Zcela obecně lze říci, že denně by mělo dítě přijmout 1 – 1,5 litru tekutin. Příjem by měl být vyšší u dětí, které vykonávají intenzivně nějaký sport, v letních parných dnech nebo při pobytu v teplém prostředí. Do tohoto množství se samozřejmě počítají i tekutiny obsažené v jídle. Mezi nápoje zajišťující vhodný pitný režim patří zejména voda, ovocný čaj, vody s příchutí (s nižší energetickou hodnotou), zředěná šťáva z čerstvého ovoce nebo zředěný džus. Nedoporučují se nápoje s kofeinem, chininem či energetické drinky a samozřejmě alkoholické nápoje. Veďme odmalička děti k pravidelnému pitnému režimu. Nepodávejme nápoje příliš sladké a nezvykejme je tak zbytečně na sladkou chuť.