Děti a luštěniny? Jde to!
Kdykoliv dojde ve školních jídelnách řeč na luštěniny, dozvíte se, že většinou končí v koši. Děti je nemají rády, nechtějí je jíst.
Ing. Lenka Vymlátilová, Ing. Hana Málková
Domníváme se, že na vině vždy školní jídelny, ale fakt, že děti nejsou na jejich konzumaci navyklé z domova.
Děti budou luštěniny odmítat, pokud k nim vy sami máte záporný vztah. Rodiče jdou zkrátka příkladem. Zároveň pro ně mohou být luštěniny i hůře stravitelné, mohou mít pocity těžkosti a bolavého bříška, v případě že je doma do rodinného jídelníčku nezařazujete pravidelně, tedy jejich zažívání na ně není zvyklé a projeví se citlivěji.
Děti také obecně nerady jedí něco, co neznají. Pokud doma luštěniny nepřipravujete vůbec, pak po svém potomkovi nechtějte, aby vylízal talíř. Navíc, barva i vzhled vařených luštěnin nemusí být pro děti právě nejatraktivnější.
Jak na to?
- Jediný recept je ten, že půjdete dětem příkladem a luštěniny pravidelně zařadíte do vašeho rodinného jídelníčku.
- Experimentujte a objevujte luštěninový svět.:-) Jak bude výsledný pokrm chutnat, záleží jen na vaší fantazii a kulinární úpravě.
- Luštěniny lze použít do polévek, hlavních jídel, salátů, můžete vyrobit pomazánky, karbanátky, dokonce i moučníky.
- Samozřejmě, že je důležité připravit pokrm z luštěnin chutně, ale pro děti je důležitý také atraktivní vzhled. Hrachová kaše z jídelny toto kritérium atraktivity pravděpodobně nesplní, není divu, že většina kaše potom končí v odpadcích. Vyzkoušejte například různé placičky nebo kuličky, připravte barevný salát z luštěnin a zeleniny, vyzkoušejte pomazánku nebo dip, do kterého si budou děti namáčet například špalíčky mrkve apod. Nalákat můžete děti také na luštěninový hamburger nebo například tortillu s fazolovou směsí.
Nové potraviny obecně (nejen luštěniny) zařazujeme do dětského jídelníčku tak, že:
- Vytváříme kombinace s již oblíbenými potravinami.
- Vytváříme příjemnou a pohodovou atmosféru. V klidu a pohodě si nové jídlo snáze oblíbíte. Pokud bude u stolu „dusno“, děti budou novou potravinu spíše nenávidět.
- Nové potraviny nezavrhujeme ihned po prvním ochutnání. Člověk je vybaven tzv. potravinovou neofóbií, kterou nás Matka Příroda obdarovala, aby nás ochránila před otravou z neznámých potravin. Jen si vzpomeňte na své malé děti, kolikrát museli novou potravinu ochutnat, než ji přijali a bez plivání pozřeli. Uvádí se, že novou potravinu musíme až 10x ochutnat, děti dokonce až 20x.