Zdravá strava v dětství je základním kamenem zdraví v dospělosti

Úterý 15. prosince
Výživa
Lidské tělo je jaké dům, když nemá pevné základy, mohou se časem projevit problémy. Pojďme se podívat na základní nedostatky dětských jídelníčků, se kterými se často setkáváme.

Nadbytek energie

Téměř 60 procent malých dětí do dvou let dostává ve své stravě víc energie, než potřebuje. Nadbytečná energie se stejně jako u dospělých ukládá ve formě tuku, kterého se dítě později jen těžko zbavuje. Při snižování energie je však potřeba myslet na to, že rychle rostoucí dítě potřebuje na 1 kg své tělesné hmotnosti víc energie než dospělý.

Vysoký příjem soli

 

Téměř 80 procent batolat dostává zbytečně moc soli. To může způsobovat nadměrnou zátěž ledvin a cévního systému. Slaná jídla, na která si děti navyknou, nutí ke zvýšenému příjmu nápojů, bohužel většinou slazených, což také přispívá ke vzniku nadváhy.

Vysoká konzumace cukru

Téměř v 50 procentech batolat (do tří let věku) se v jídelníčku objevují sladkosti, od 19 měsíců je to téměř u 90 procent dětí. Bonbony, čokoláda, zákusky, sladké pečivo, sušenky a oplatky, ale také slazené mléčné výrobky (Pribináček, Lipánek atd.). Obsahují velké množství sacharózy – řepného cukru, ale často také hodně nasycených tuků. Návyk na sladké může způsobit nejen zkažené zoubky, ale i nadváhu a později obezitu, která se častěji objevuje i v dětském věku.

Nedostatek zeleniny

Výzkum celodenních jídelníčků ukázal, že téměř všechny děti do tří let nesnědí ani jednu celou z doporučených 2–3 porcí (po 50 g) zeleniny denně. Kromě toho, že rané dětství je nejlepší věk na upevnění dobrých stravovacích návyků, chybí tak dětem důležité nutriční látky, které nelze nahradit žádnými doplňky stravy. Tato varovná čísla přinesl průzkum Poradenského centra Výživa dětí.

Jak své dítě co nejlépe krmit a vybudovat mu co nejlepší základ pro další život?

Tady je několik návodů:

Se solí v dětské stravě raději šetřit, to platí stejně jako u dospělých, ale malé děti jí potřebují ještě méně. Sodík, který sůl ve stravě přináší, plní v organismu mnoho důležitých rolí. Ve stravě úplně chybět nesmí, ale musí jej být tak akorát. Sůl obsahují nejen dosolené pokrmy, ale i uzeniny, slané pečivo, chléb, sýry, pomazánky a mnoho minerálních vod. Sodík se přirozeně vyskytuje v mnohých dalších běžných potravinách, jako je zelenina a maso, takže i když nebudete dítěti jídlo přisolovat, dostane sodíku dostatečné množství. Například minimální množství sodíku pro dítě do jednoho roku pokryje už půl krajíčku chleba, pro batolata jeden rohlík s čerstvým sýrem nebo půl krajíčku chleba s plátkem tvrdého sýra. Jak připravovat jídlo pro nejmenší? Dětem do jednoho roku stravu nesolte. Po jednom roce dítěte můžete mírně přisolit pokrm během přípravy, ale hotové jídlo již nepřisolujte. Snažte se, aby si dítě nenavyklo na chuťově výrazná, slaná jídla. Slaná chuť je atraktivnější a dítě pak může odmítat chuťově fádnější běžnou stravu. Sledujte a vybírejte potraviny také podle množství soli.

Cukr (sacharóza čili řepný nebo třtinový cukr) 

Ke správnému růstu a vývoji dítě cukr nepotřebuje. S cukrem přijímá velké množství rychlé energie, a to často na úkor potravin, které obsahují důležité nutriční látky. Dítě je zasycené, ale důležité živiny mu chybí. Pokud dítě nemá odpovídající energetický výdej ve formě pohybu, ukládá se přebytečná energie ve formě tuku. Pokud dítě není vedené k pečlivé zubní hygieně, může mít v pozdějším věku problémy s kazivostí zubů. A také si dítě získává závislost na sladké chuti a bude ji i v budoucnu vyžadovat ve zvýšené míře.
Raději než cukrovinky dopřejte dětem sladké ovoce nebo zeleninu. Dejte pozor, abyste dětem nenabízeli sladkosti „za odměnu" nebo jako náplast za bolístku. Vytvoříte tím již v batolecím věku u dítěte návyk, kterého se později bude špatně zbavovat a bude jej i vás trápit. V pozdějším věku by se totiž mohlo stát, že jakoukoliv špatnou náladu, strach, bolest bude řešit "zajídáním" jídlem.