Jídlo na výlety

Středa 18. listopadu
Pohyb Výživa
Pro správný vývoj dětí je důležitá pravidelná strava a splnění doporučených živin, rovnoměrně rozdělených do celého dne. Jak to ale zajistit, když se chystáte mimo domov. Ať už autem, na výlet, na kroužky.

Autor: Mgr. Nikola Hanyšová

Pro správný vývoj dětí je důležitá pravidelná strava a splnění doporučených živin, rovnoměrně rozdělených do celého dne. Jak to ale zajistit, když se chystáte mimo domov. Ať už autem, na výlet, na kroužky.
Jak již zaznělo v jiných článcích, pravidelnost je zásadní a důležité je, umět plánovat. Pokud víte, že budete mimo domov, nenechte nic náhodě. Připravte si jídlo na cesty předem. Dokonce si s sebou můžete vzít deku a udělat si krásný zážitek v podobě pikniku v přírodě.

Přípravou jídel do uzavíratelných, pohodlných krabiček, které můžete mít po ruce, si zajistíte plnohodnotné jídlo kdykoliv a kdekoliv.

Existuje mnoho studených variant, které mohou být vhodné nejen ke svačině, ale i plnohodnotným obědem. Můžete dětem připravit sendvič, bagetu nebo například plněnou tortillu. Skvělé jsou i různé těstovinové, kuskusové, bulgurové a luštěninové saláty. Dají se připravit na spoustu způsobů. U všech obědů nezapomeňte na zdroj bílkovin a samozřejmě zeleninu.

Pokud musíte být na cestách, nemáte možnost skladovat jídlo v lednici, pak nezapomínejte na výběr termostabilnějších potravin, tedy odolným vůči nadměrnému teplu, zvláště v teplých měsících. Sehnat můžete i termoboxy na jídlo, kde vydrží jídlo déle čerstvé a v požadované teplotě. Využít můžete i tašky s chladícími náplněmi, které pomohou v teplých měsících ochránit vaše jídlo vůči nadměrným teplotám.

Zde přinášíme několik snadných tipů na obědy, které můžete vzít kamkoliv, není třeba je ohřívat a jejich příprava zabere minimum vašeho času, což se počítá. A jsou vhodné jak pro vás, tak i pro děti. Samozřejmě velikost porce a výběr surovin upravíte úměrně nárokům vašich dětí.

Všechna níže uvedená jídla můžete podávat dětem starším 2 let.

Tortilla plněná tuňákovým krémem, polníčkem a cherry rajčátky

15 1

Ingredience

Tuňák  30 g
Polníček salát  50 g
Tortilla  40 g
Cherry rajčata  50 g
Lučina  20 g

Postup

Tuňáka můžete použít i z konzervy, vymačkáte olej z konzervy, aby tuňák nebyl nasáklý olejem. Poté smícháte kousky tuňáka s lučinou a utřete do krémové konzistence. Chcete-li dosáhnout dokonale jemného krému, můžete rozmixovat tyčovým mixérem. Krém natřete na tortillu, přidejte omytý polníček salát, pokrájená cherry rajčátka a tortillu zabalte do rolky. Alternativa: Tortillu nemusíte plnit do rolky, ale můžete opéct na pánvi, nakrájet na tenké proužky a namáčet do tuňákového krému.

Tortilla s kuřecím masem a čerstvou zeleninou

25 1

Na přípravu nenáročný pokrm, který je vhodný na oběd s sebou, případně i jako večeře.

Ingredience

Kuřecí prsa  40 g
Salát  20 g
Tortilla  50 g
Rajčata  50 g
Salátová okurka  30 g
Jogurt bílý polotučný  20 g

Postup

Kuřecí prsa nakrájíme na plátky a orestujeme na oleji. Na tortillu poklademe plátky orestovaných prsou, překryjeme salátem, rajčaty a nakonec přidáme jogurt, který můžete dochutit například čerstvými bylinkami.

 

 

Brokolicové lívance

20 3

Ingredience

Brokolice 200 g
Mléko polotučné 200 ml
Špaldová celozrnná mouka 100 g
Vejce  1 ks (55 g)
Eidam 30 %  20 g

 

 

Postup

Ušlehejte vejce do jemné pěny, přidejte špetku soli, mléko, mouku a spařenou brokolici. Poté vše umixujte do hladkého těsta. Pokud by bylo těsto příliš hutné, můžete přidat trošku vody. Lívance opékejte na nepřilnavé pánvi potřené lehkou vrstvou oleje, lze použít i olej ve spreji. Eidam můžete nastrouhat a lívance jím posypat nebo můžete nakrájet sýr na kostičky. 

Bageta s kuřecím masem, salát a dresink

Vděčným jídlem na cesty jsou bagety, které můžete vyrobit na tisíce způsobů. Dříve byly v módě na cestu řízky s chlebem. Vy ale chcete pro své děti zdravější jídlo. A tak můžete orestovat kuřecí prsa, nakrájet na plátky, doplnit zeleninou, případně přidejte lžíci jogurtu či čerstvého sýra a chutná bageta je na světě!

Ideálním pokrmem, který chutná skvěle i zastudena je těstovinový salát

A na salát můžete využít tzv. co dům dal. Uvaříte těstoviny, pro děti můžete využít veselé tvary. Do těstovin nastrouhejte sýr, nakrájejte zeleninu. Jako zdroj bílkovin poslouží maso, vejce, luštěniny, ale postačí klidně i jen sýr samotný. Nezapomeňte však, že u dětí postačí skromnější porce bílkovin, než bude pro Vás.