Jak vybírat snídaňové cereálie

Středa 18. listopadu
Výživa
Oblíbenou variantou rodičů i dětí jsou různé druhy dětských cereálií, které často se zdravou snídaní nemají příliš společného.

Je pochopitelné, že nejlepší variantou by byly obyčejné ovesné či jiné obilné vločky, většina rodičů dá ale asi za pravdu, že ne každé dítě by takovou snídani bylo ochotné sníst. Naštěstí už se ale ani v případě dětských cereálií nemusí jednat jen o výrobky plné cukru a lze najít i nutričně vhodnější varianty.
Jak tedy vybrat ty správné cereálie, na kterých si děti pochutnají a zároveň jim dodají i příznivé živiny?

  • Pečlivě prostudujte složení a nutriční hodnoty výrobku. Pokud srovnáváte více výrobků, ujistěte se, že jsou nutriční hodnoty uvedené na 100 g výrobku. Někteří výrobci uvádějí hodnoty také na 1 porci, což bývá 30 g.
  • Sledujte obsah jednoduchých cukrů (pozor cukry nejsou v tabulce nutričních hodnot totéž co sacharidy). Vybírejte výrobky, které obsahují maximálně 15 g cukru ve 100 g (lze však narazit i na výrobky obsahující až 35 g cukru!).
  • Hlídejte i obsah tuku a zejména nasycených mastných kyselin.
  • Obsah soli by měl být také co nejnižší.
  • Ve výrobku by měly převažovat celozrnné obiloviny (ve složení je najdete na prvních místech).
  • Všímejte si i obsahu minerálních látek a vitamínů, kterými bývají některé cereálie obohaceny.
  • Preferujte cereálie bez umělých aromat a dalších zbytečných přísad.

Snídaňové cereálie mohou být plnohodnotnou součástí jídelníčku, avšak vždy pečlivě vybírejte, zvolte přiměřené množství a doplňte zdrojem bílkovin. Můžete přidat krájené čerstvé ovoce, trošku semínek či oříšků a máte velmi rychlou a zároveň nutričně odpovídající snídani. Bílkoviny a vláknina zajistí dostatečný pocit zasycení a pozvolné uvolňování energie, což je přesně to, co vaše dítě ocení.