Jak řešit nadbytečná kila svého dítěte

Středa 18. listopadu

Nekonečný příběh se otevírá...

Setkáme- li se rodičem jehož dítě má nadváhu nebo je obézní, cítíme většinou z jeho slov velkou bezradnost či dokonce rezignaci. Většinou rodiče chápou, že nadbytečné kilogramy svého dítěte jsou problémem, který by se měl řešit, ale v mnoha případech neví jak. Předpokládají, že při hubnutí budou muset dítě svým způsobem „trápit dietou", odpírat mu jeho oblíbené laskominy, což ve svém důsledku znamená vyšší míru psychické zátěže i pro ně samé.

Jít cestou nejmenšího odporu nebo jinou?

Rodiče tak raději zvolí cestu nejmenšího odporu, a snaží se kilogramy svého dítěte nejprve „vyléčit" jiným způsobem než cestou změny stravovacích a pohybových návyků. Prvním pokusem o „léčbu" nadváhy či obezity bývá návštěva endokrinologické ordinace. Co když za nadbytečné kilogramy mého dítěte může onemocnění štítné žlázy? Stačily by nějaké prášky a problém by se sám vyřešil?
V některých případech se opravdu nutnost léčby štítné žlázy ukáže, ale samotné léky také celou situaci neřeší. A co dál? Zkusíme, zda by problém nevyřešil jiný odborník? Děti se tak mohou ocitnout v léčebnách, kde v rámci redukčního programu sice zhubnou, ale pokud po návratu nezmění svůj životní styl a nemají patřičnou podporu rodičů, většinou shozené kilogramy naberou zpět.
Začne se odvíjet nekonečný příběh, ve kterém jsou všichni aktéři vystaveni velkému psychickému tlaku. Rodiče i dítě se tak dále trápí nebo na problém zcela rezignují!
A co když jde k řešení dojít zcela jinou cestou?

Příběh Dominika a jeho maminky Jitky

Třináctiletý Dominik, jak sám řekl, nebyl nikdy žádný střízlík. Jeho maminka dodává, že odmalička byl „pěkný chlapeček". Situaci však nijak neřešili, protože nadbytečných kilogramů nebylo tolik. K tomu došlo až s nástupem puberty, kdy Dominik výrazně přibral. Kvůli nadváze přestal docházet i na tréninky jeho oblíbeného florbalu. Nadváha ho omezovala, bolely ho klouby a nestačil ostatním.
V tu chvíli začal své nadbytečné kilogramy více méně neúspěšně řešit. Nejprve vyzkoušel různé diety. Držel je vždy několik dní, zhubl jeden či dva kilogramy a poté se vrátil se ke svým původním stravovacím návykům a váha šla opět nahoru.
Dominik měl velkou oporu ve své mamince, která se s celu situací nechtěla smířit a začala hledat cestu, která by je z nekonečné příběhu a hlavně trápení s nadbytečnými kilogramy vyvedla ven.
Cestu našli!

Hravě žij zdravě!

Dominik s maminkou, stejně jako i další děti a jejich rodiče začali navštěvovat rodinné kurzy snižování nadváhy, které pořádá společnost STOB ve spolupráci s Terapeutickým a poradenským centrem Respekton (viz na konci textu).
V kurzech se děti s rodiči v malé skupině nenásilnou hravou formou učí, jak změnit své stravovací a pohybové návyky a tím redukovat nadbytečné kilogramy. Vyjdeme- li z předpokladu, že dítě je do jisté míry závislé na dospělém a bez jeho přičinění by veškerá snaha o redukci nežádoucích kilogramů nebyla tak úspěšná, pak je pochopitelné, že podmínkou vstupu do kurzu je účast alespoň jednoho z rodičů nebo jiného dospělého žijícího ve společné domácnosti s dítětem.
Pod vedením zkušených lektorů se dospělí dozvídají, jak správně sestavit rodinný jídelníček, ale také jak při hubnutí dítě podporovat a motivovat a především, jakým způsobem řešit „psychicky" obtížné situace, které jsou se zvládáním redukce nadváhy či obezity spojeny.

A co se naučil v kurzu Dominik?

„I já jsem dělal spoustu chyb v jídelníčku, jedl jsem hodně nepravidelně a především jsem pil sladké nápoje. Dost jsem také lenošil a trávil spoustu volného času u počítače", říká Dominik a dodává: „Stačilo, abych začal dodržovat jídelní režim a vynechal sladké limonády. Díky tomu, že jsem začal hubnout, jsem se mohl vrátit k mému oblíbenému florbalu!"

Nekonečný příběh?

Dominik i jeho maminka zjistili, že hubnutí není žádná věda a že k němu stačí jen trochu změnit své stravovací a pohybové návyky. Dominikovi se podařilo zhubnout 5 kg a o pár centimetrů vyrostl.
Nyní na něj ale čeká nejtěžší fáze – shozené kilogramy nenabrat zpět.
Tím nejdůležitějším, co však měl na své cestě za zhubnutím získat, a doufejme, že získal, je poznání, že boj s nadbytečnými kilogramy většinou bývá celoživotním – nekonečným příběhem, ale nemusí být problémem, který ubírá člověku velké množství životní energie. Naopak – může být výzvou, aby přemýšlel o svém životním stylu.