Jak na stravování dětí o prázdninách

Středa 18. listopadu
Výživa
Čas prázdnin přináší do života dětí změnu denního režimu. Dříve byly prázdniny obdobím, kdy měly děti dostatek pohybu a většině z nich se dařilo „vyběhat“ i nějaké to případné kilo navíc. V současné době však není neobvyklé, že děti přibírají právě během prázdnin.

Některé děti sice tráví prázdniny velmi aktivním způsobem, ale přibývá i těch, které je celé prolenoší u počítače, televize či chytrých telefonů.
Pojďme si v následujících řádcích povědět několik rad a tipů, jak lze i o prázdninách dodržovat správné stravovací a pohybové návyky.

Štěstí přeje připraveným

Prázdniny by se měly pro dítě stát obdobím aktivního odpočinku. Proto bychom jejich průběh neměli nechat náhodě a pokusit se je naplánovat tak, aby poskytovaly dostatek pohybové aktivity – samozřejmě – ruku v ruce s pestrým a vyváženým jídelníčkem. Je jasné, že ne vždy lze vše ovlivnit, ale chceme-li vést dítě ke správným návykům i o prázdninách, měli bychom se snažit, abychom měli trávení prázdninového režimu poněkud „pod kontrolou".
Někdy se stává, že rodiče musí nechat část dne starší děti o prázdninách doma samotné, protože nemají možnost dovolené. I v takových situacích je vhodné zajistit, aby dítě mělo pravidelné a vyvážené jídlo.
Pokud ho nemá, je často vystaveno lákadlům v podobě toho, co je právě zrovna po ruce. Jen málo dětí si umí připravit plnohodnotné jídlo, a tak v těchto případech sahá spíš po hotových výrobcích, cukrovinkách, aj. nevhodných potravinách. Větší děti navštěvují rychlá občerstvení či stánky s nepříliš vhodnými potravinami obsahujícími přemíru tuků a sacharidů.

Tráví-li dítě část dne doma, pak pamatujme na jednoduché pravidlo, že to, co doma není, nelze sníst! Nechcete-li, aby dítě během dne konzumovalo sladkosti a slané pochoutky jako jsou chipsy, krekry apod., pak je domů jednoduše nekupujte.

Plánujte spolu s dětmi

Pomozte dětem naplánovat denní program tak, abyste zajistili:

  • Dostatek pohybu
  • Přiměřený odpočinek
  • Pravidelnou stravu, ideálně připravte krabičky s jídlem, pokud nejste doma
  • Dostatečný pitný režim
  • Pohyb na čerstvém vzduchu

Místo sladkostí a nezdravých potravin raději připravte misku plnou ovoce nebo třeba nakrájenou zeleninu.